Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten DNA-onderzoek

Er wordt steeds vaker DNA-onderzoek gedaan. Bijvoorbeeld om vast te stellen of je een erfelijke ziekte (geërfd) kunt hebben of door kunt geven aan je kind. Maar er zijn meer redenen. 

DNA-onderzoek

Er zijn verschillende redenen voor DNA-onderzoek:
 

Vraag je je af of jouw kind een DNA-onderzoek kan krijgen? Lees over kinderen en DNA-onderzoek.

Wel of geen DNA-onderzoek

Kun je DNA-onderzoek laten doen? Bijvoorbeeld omdat de huisarts denkt dat je een erfelijke ziekte kunt hebben? Of omdat een familielid een erfelijke ziekte blijkt te hebben? Dan kan de huisarts je naar een klinisch geneticus (erfelijkheidsarts) verwijzen. Als er DNA-onderzoek mogelijk is, dan bespreekt hij of zij eerst met jou de voor- en nadelen en de mogelijke gevolgen van een uitslag.

Of je wilt weten of je de erfelijke aandoening hebt of kunt krijgen, is persoonlijk. Je bepaalt zelf of je het DNA-onderzoek wilt laten doen. Ook als je eerst ja hebt gezegd, kun je het later nog stop zetten.

Door deze keuzehulp in te vullen kun je je gevoelens en gedachten over DNA-onderzoek op een rij krijgen. Je kunt hier ook over praten met de klinisch geneticus of een maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling Klinische Genetica.

Lees hier over de ervaringen met DNA-onderzoek van Marion, Desiree, Ger en Leoni.

DNA-thuistesten

Soms is er geen medische reden om DNA-onderzoek te doen. Er zijn bedrijven die tegen betaling DNA-thuistesten via internet aanbieden. Hierbij krijg je meestal geen begeleiding en de onderzoeken en uitslagen zijn anders dan bij DNA-onderzoeken het ziekenhuis. Lees hier over deze DNA-thuistesten via internet.

Lees meer over de toekomst van DNA-onderzoek.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Updatedatum: 12 augustus 2024